Studie combineren met zorgtaken/mantelzorger zijn
Inleiding
Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.
‘De ziekte, de zieke staat altijd vooraan’ vertelt een jonge mantelzorger. Je mag trots zijn op hoe je thuis helpt en jouw mee-zorgen doet er toe. Maar het is niet altijd leuk en misschien maak je je wel erg veel zorgen. En kom je te weinig toe aan je studie en sport, staat jouw boog bijna altijd gespannen. De term jonge mantelzorger zegt je waarschijnlijk niet veel, maar omdat we tot nu toe geen beter alternatief gehoord hebben, blijven we hem gebruiken.
Jongeren die opgroeien met zorg kunnen als blijk van waardering jaarlijks de Ikzorgvoor-waardering (een cadeaubon €25 of €50) aanvragen op www.ikzorgvoor.com.
Wat kan je zelf doen?
TIP 1
#dowhatmakesyouhappy
Het kan soms lastig zijn om tijd voor jezelf te nemen. Als jij dingen doet waar je blij van wordt, zit je lekkerder in je vel. Dat is het allerbelangrijkste wat er is. Ga dansen, rennen, muziek luisteren, met de hond spelen, lezen, tekenen of chillen met vrienden. En als je nu niet zo goed weet wat je leuk vindt? Experimenteer, leer iets nieuws en ga op ontdekking uit.
TIP 2
#praatpraatpraat
Praten helpt voor iedereen, dat hebben heel veel onderzoeken uitgewezen. Zoek iemand in jouw omgeving bij wie dat het fijnst is om te doen, iemand die jij vertrouwt. Een vriend, vriendin, opa, tante, lieve buurvrouw en misschien jouw mentor. En lukt praten nu niet zo goed, dan kan het ook heel goed helpen om te schrijven, te zingen of te tekenen over wat jij meemaakt.
Elke laatste dinsdag van de maand kunnen jongeren die opgroeien met zorg even opladen bij de Recharge Lounge. Samen eten, ervaringen delen en leuke dingen doen. Locatie: Nieuwstraat 7 te Leiden. Tijd: 17.00-20.00 uur. Recharge Lounge – Ik zorg voor
TIP 3
#vraagomhulp
Lukt het even niet, om steeds klaar te staan in huis. Geef het aan. Dat kan lastig zijn, maar weet dat er heel veel mensen zijn die best bereid zijn te helpen. Dat kan iemand in de buurt zijn of familie. Ook zijn er mensen die in jouw gemeente werken die jou kunnen helpen. Van hulp in het huishouden tot luisteren naar jouw verhaal. Misschien komt er al wel eens iemand bij jou thuis om te helpen met de zorg voor je broer, zus of ouders. Stel je vraag. Kijk op de website www.ikzorgvoor.com voor een mantelzorgcoach bij jou in de buurt.
Wie kan mij hierbij helpen?
De combinatie van een opleiding volgen en zorg verlenen kan erg zwaar zijn. Soms kun je baat hebben bij meer flexibiliteit bij het volgen van je opleiding. Het begint er altijd mee dat je op je opleiding vertelt over jouw thuissituatie. Dus práát met je leraar, decaan, intern begeleider of slb’r !!
Heb je vragen of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Kijk op de website www.ikzorgvoor.com voor een mantelzorgcoach bij jou in de buurt. Bij Incluzio Leiden kun je terecht bij Anke-Ida Markvoort (mantelzorgcoach) via mantelzorgleiden@incluzio.nl of bel 06-25772266.
Ervaringsverhalen van jonge mantelzorgers | Stichting JMZ Pro