Aanbod Hogeschool Leiden – Student Support
- Algemene website, toegankelijk voor iedereen: Student Support | Hogeschool Leiden (hsleiden.nl)
- Sharepoint pagina, met uitgebreidere informatie, maar alleen intern toegankelijk: Student Support – Introductiepagina (sharepoint.com)
- Voor vragen aan Student Support (bedoeld voor studenten van Hogeschool Leiden), kan het volgende contactformulier ingevuld worden: Stel je vraag aan Student Support (hsleiden.nl)
- Fysieke bereikbaarheid Student Support: Hogeschool Leiden | Student Support | Zernikedreef 11 | 2333 CK Leiden |
Het volgen van een opleiding verloopt helaas niet altijd volgens planning. Als er omstandigheden zijn die je studievoortgang belemmeren, dan kun je terecht bij Student Support. Student support bestaat uit studentendecanen, studentenpsychologen, studiekeuzeadviseurs en taalcoaches. Zij zijn er om jou te ondersteunen, zodat de omstandigheden je studievoortgang zo min mogelijk belemmeren. Het aanbod is gratis en de voertaal is Nederlands. De begeleiding wordt zowel online als fysiek aangeboden.
Voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten van Student Support is dat je student bent aan Hogeschool Leiden. Via de interne Sharepoint pagina kun je alle contactgegevens en uitgebreide informatie vinden. Hieronder vind je een korte omschrijving van de verschillende vormen van hulp binnen Hogeschool Leiden.
Individuele afspraken mogelijk bij:
Studieloopbaanbegeleider (SLB’er)/Connect coach
De SLB’er is de eerste contactpersoon wanneer een student tegen problemen aanloopt tijdens de studie. De SLB’er denkt mee en zal de student vooral stimuleren om zelf acties te bedenken en om tot oplossingen te komen. De SLB’er verwijst naar de juiste informatiebronnen en instanties en kan een student bijvoorbeeld ook naar de studentendecaan doorverwijzen.
Studentendecaan
Je kan bij de studentendecaan terecht met vragen over studeren met een functiebeperking en chronische ziekte(s), persoonlijke omstandigheden, studievertraging, -onderbreking of stoppen met je studie. Ook kan je hier terecht voor vragen en advies over welke gevolgen bepaalde wet- en regelgeving voor jou heeft, financiële voorzieningen (o.a. studiefinanciering, financiële ondersteuning of steun vanuit het profileringsfonds) en een studie combineren met topsport.
Studentenpsycholoog
Met een verwijzing van de studentendecaan kun je bij de studentenpsycholoog terecht voor kortdurende begeleiding bij lichte psychische klachten (individueel of in groepsverband). Denk aan begeleiding bij:
- Stress gerelateerde klachten/spanningsklachten
- Somberheidsklachten
- Angstklachten
- Negatief zelfbeeld
- Eenzaamheid
- Verlieservaring
Studiekeuzeadviseur
Begeleiding (individueel of in workshopvorm) naar een passende keuze op het gebied van studie en/of loopbaan.
Taalcoach
Als je ondersteuning nodig hebt op taalgebied, dan ben je bij de taalcoach aan het juiste adres. De taalcoach kan je ondersteunen in het verbeteren van je taalvaardigheid.
Budgetcoach
Je kunt bij de budgetcoach terecht als je financiële zorgen of problemen hebt. Samen breng je je financiële situatie in kaart. Overzicht en inzicht zorgen er namelijk voor dat je weet waar je staat. Het creëert rust, helderheid en maakt het maken van financiële keuzes makkelijker.
Vertrouwenspersoon
Je kan bij de vertrouwenspersoon terecht als je in aanraking gekomen bent met ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, intimidatie, seksueel overschrijdend gedrag, agressie of discriminatie.
Spiritual counselor van Rapenburg 100
Dit aanbod komt tot stand door een samenwerking tussen Hogeschool Leiden en https://rapenburg100.nl/. Rapenburg 100 is een plek waar studenten terecht kunnen voor persoonlijke ontwikkeling, zingeving, counseling en maatschappelijk engagement. Studenten kunnen ook vrijblijvend en kosteloos een of meerdere gesprekken aanvragen via Rapenburg https://rapenburg100.nl/aanbod/. Bezoek ook de website om je te oriënteren op de aangeboden activiteiten (o.a. meditatie, student support line, verliesverwerking, verdiepingsweekend, geloofsoriëntatie).
Workshops en trainingen
Workshops
- Plannen
- Effectief studeren
- Heroriëntatie op je studie
- Studerende ouder
- How to stress less
- Eerste hulp bij studietwijfels
- Workshops taal (NT2)
- Taalboost Caribische studenten
- Omgaan met stress tijdens toetsweek
- Uitstelgedrag, direct aanpakken!
- Schrijfhuiskamer
- Omgaan met je winterdip
Trainingen (3, 4 of 5 bijeenkomsten)
- Studeren met AD(H)D
- Studeren met autisme
- Studeren met dyslexie
- Omgaan met faalangst
- Versterk je zelfbeeld
- Mindfulness en yoga
- De kracht van ademhaling
Online aanbod
- Mirro
- E-health tool: gratis online en anonieme ondersteuning bij lichte psychische klachten
- Kennisclips
Hierin worden informatie en praktische tips gegeven over verschillende onderwerpen, zoals:
- Ontspannen een tentamen maken
- Prioriteiten stellen
- Balans houden
- Plannen en organiseren
Via de interne Sharepoint pagina van Student Support is veel informatie te vinden over uiteenlopende onderwerpen zoals mentaal welzijn, studieaanpak, financiën, studiekeuze, en taalondersteuning.
Overig
- StuDip
Een gespreksgroep voor en door studenten. Een vorm van lotgenotencontact, waardoor studenten met somberheidsklachten meer grip kunnen krijgen op hun eigen leven en studie.