(Seksueel) gedrag is ongewenst op het moment dat jij er last vast hebt. Punt. Op het moment dat iemand jouw grenzen daarin overschrijdt is er sprake van seksueel ongewenst gedrag. Dat willen we in Leiden het liefst voorkomen, maar anders zorgen dat er wordt ingegrepen en dat je weet wat je kan doen als je het ziet, hoort of zelf overkomt.
Waar kan ik terecht na een nare seksuele ervaring ?
Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt? Dit is niet jouw schuld. Goed om te weten: het is nooit te laat om hulp te zoeken!
Ben je nu in gevaar? Bel dan altijd 112!
Waar kan ik terecht na een nare seksuele ervaring ?
- Heb je hulp nodig of zit je met vragen? Dan kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Bellen kan 24 uur per dag (0800 0188) of chat via de website. Dit kan ook anoniem.
Twijfel je of je met jouw probleem wel terecht kunt? Stel gewoon je vraag, de hulpverleners staan je altijd te woord! - Je kunt ook eerst praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je huisarts, of een vertrouwenspersoon op school.
- Andere organisaties
Je kunt ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland voor een anoniem gesprek, emotionele ondersteuning en hulp in het strafproces. Slachtoffer Nederland heeft ook lotgenotengroepen.
Of bij Helpwanted, voor online grensoverschrijdend gedrag. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies. - Aangifte of een melding doen
Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, kun je aangifte doen bij de politie. Deze beslissing is aan jou. Seksueel geweld, aanranding en verkrachting zijn strafbaar. De politie kan in een informatief gesprek uitleggen wat dat betekent. Je kunt dus met de politie praten zonder meteen aangifte te hoeven doen. Daarvoor kun je naar elk politiebureau gaan bij jou in de buurt. Zij zorgen ervoor dat je bij de juiste afdeling terecht komt. Je kunt iemand meenemen als je dat fijn vindt.Tip: aangifte doen kan ook via het Centrum Seksueel Geweld, zij begeleiden je dan in dit proces.
Hoe kan ik helpen seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen of stoppen?
Ongewenst seksueel gedrag is niet oké. Als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen, vraag dan ‘Ben je oké?’.
Er zijn ook andere acties die je kunt ondernemen als je het idee hebt dat iemand wordt lastiggevallen, via de 5D-methode:
- Distract: afleiden is een subtiele manier om de aandacht af te leiden. Vraag hoe laat het is, doe alsof je het mogelijke slachtoffer kent of laat iets vallen. Hiermee doorbreek je de situatie en kun je het ongewenste gedrag stoppen of voorkomen.
- Delegate: delegeren is het betrekken van een derde partij die kan helpen de situatie te veranderen. Denk daarbij aan een conducteur, een uitsmijter of een andere omstander.
- Document: wanneer je met meerdere mensen bent, is het goed om de situatie te documenteren. Bijvoorbeeld door een video opname of het maken van notities. Deel dit nooit met derden of online zonder toestemming van het slachtoffer.
- Delay: Blijf hangen als ingrijpen niet lukt omdat het allemaal te snel gaat of de situatie te verwarrend is. Stel het slachtoffer gerust en bevestig dat het gedrag van de ander niet oké was.
- Direct: richt je aandacht tot de dader en spreek deze aan op hun gedrag. Vertel dat wat zij doen niet oké is, zonder in discussie te gaan. Zorg ervoor dat jijzelf en het slachtoffer veilig zijn en zorg dat de situatie niet escaleert.
Hoe kan ik anderen helpen na een nare seksuele ervaring?
Na een ongewenste seksuele ervaring is het fijn voor het slachtoffer dat er iemand voor haar/hem/hen is. Jouw steun kan een groot verschil maken. Kijk op de website van het Centrum Seksueel Geweld welke hulp er mogelijk is.
Tien tips
- Luister met aandacht
Laat weten dat je er voor iemand bent en luister met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden en vinden het daarom moeilijk om hun verhaal te delen. Als je niet weet wat je moet zeggen, is luisteren vaak genoeg. - Steun je naaste
Je hebt misschien vragen aan je naaste. Vragen die bij het slachtoffer ongewenste gevoelens kunnen oproepen en soms zelfs als beschuldigend kunnen overkomen. Probeer er voor hem of haar te zijn en probeer steun te bieden. Accepteer het als hij of zij niet alles (gelijk) wil vertellen. Bekijk hier wat jij kunt zeggen tegen iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt. - Wees je bewust van emoties
Soms zijn slachtoffers boos of juist heel verdrietig. Bij iedereen is het anders. Welke emoties je naaste ook voelt, denk eraan dat ze er mogen zijn. Ook wanneer je daar zelf moeite mee hebt. - Stel vragen over aanraking
Mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt willen soms een tijdje liever niet aangeraakt worden. Een goedbedoelde kus of knuffel kan de eerste tijd veel ongewenste herinneringen oproepen. Vraag voorzichtig of het oké is dat je iemand aanraakt of laat de ander het initiatief nemen. - Vraag naar de wensen van je partner
Seks hebben na een ongewenste seksuele ervaring kan moeilijk zijn. Als je een liefdesrelatie hebt met het slachtoffer, zet hem of haar dan niet onder druk om te vrijen. Vraag je partner wat zijn of haar wensen zijn op het gebied van seksualiteit en intimiteit. - Bied praktische hulp
Kan ik boodschappen voor je halen? Zal ik met je meegaan naar die afspraak? Praktische hulp kan heel fijn zijn voor een slachtoffer. Vraag daarom of je iets voor hem of haar kunt doen. - Respecteer keuzes
Iemand die slachtoffer is geworden van seksueel geweld staat voor een aantal keuzes. Wel of geen aangifte doen? Psychologische hulp of niet? Het is belangrijk dat hij of zij goede informatie krijgt en vervolgens zelf keuzes maakt in zijn of haar eigen tempo. - Vertel het verhaal niet zomaar door
Laat je naaste zelf bepalen wie mag weten wat er is gebeurd en wie niet. Vertel zijn of haar verhaal alleen met toestemming aan anderen. - Heb geduld
Het verwerken van een ongewenste seksuele ervaring kan veel tijd kosten. Jij kan helpen door geduldig te zijn en te blijven luisteren. - Vergeet jezelf niet!
Misschien ben je ontzettend boos op de pleger of voel je je schuldig dat je de ongewenste seksuele ervaring niet voor de ander hebt kunnen voorkomen. Ook jij moet je emoties kwijt kunnen. Het is hierbij belangrijk dat je iemand anders zoekt met wie je kunt praten. Vertel je naaste wel dat je hulp zoekt bij anderen.
Er zijn lotgenotengroepen, ook voor naasten van slachtoffers van een ongewenste seksuele ervaring. Deze lotgenotengroepen vind je onder andere via Slachtofferhulp Nederland.