Sociale media
Telefoons zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Gemiddeld brengen jongeren meer dan 6 uur per dag door op hun mobiele telefoon, waarvan zo’n tweeënhalfuur op sociale media. Dat is een behoorlijke tijd van de dag. Naast dat sociale media heel veel leuks te bieden heeft, denk aan; het in contact zijn met vrienden, het bijdragen aan identiteitsontwikkeling, veel leuke gratis content ter beschikking en voortdurend prikkels om je te vermaken, heeft het ook een keerzijde. Omdat het aanbod zo gevarieerd, eindeloos is en ook nog eens op jouw persoonlijk is afgestemd, is het moeilijk om die telefoon er niet steeds bij te pakken. Dit heeft te maken met de aanmaak van dopamine, een stofje dat wordt aangemaakt als jij leuke content voorgeschoteld krijgt of een like op je geplaatste foto krijgt. Dit stofje geeft je een positief en tevreden gevoel. Het is dus logisch dat je het lastig vindt om daar weerstand tegen te bieden en dat je (on)bewust weer naar die telefoon grijpt voor wat dopamine aanmaak.
Daarnaast kan sociale media soms ook het beeld geven dat anderen een veel leuker en bruisender leven hebben dan jij, door alle content die voorbijkomt. Dit is natuurlijk een heel eenzijdig beeld, maar dit kan op veel jongeren toch een negatief effect hebben. Een deel van de jongeren ervaart hierdoor sombere en negatieve gedachtes, onzekerheid en eenzaamheid.
Misschien herken jij ook een van de bovengenoemde effecten en zou je ook wat vaker je telefoon willen wegleggen. Lees dan onderstaande tips!
Wat kan je zelf doen?
- Het aantal apps (Instagram/Bereal/Tiktok) verminderen door 1 of meer accounts af te sluiten
- Met vrienden afspreken om een avond geen telefoon erbij te pakken en alle telefoons te verzamelen in een telefoon bak
- De meldingen van jouw telefoon uit te zetten, zodat je alleen op je telefoon kijkt wanneer jouw hoofd ernaar staat.
- Een tijdslimiet instellen op je telefoon wanneer je de maximale schermtijd van een bepaalde app overschrijdt.
- Maak afspraken met jezelf wanneer je op sociale media mag. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet de hele dag hiermee bezig bent.
- Leg je telefoon af en toe weg. De meesten mensen dragen de hele dag door hun telefoon met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon in een andere kamer neerleggen. Je zal dan minder snel geneigd zijn om je telefoon te checken.
- Ga op zoek naar een vervangende bezigheid die je kunt doen in plaats van op sociale media zitten. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby, of pak een oude hobby weer op.
- Spreek meer fysiek af met vrienden en bekenden in plaats van online met ze in contact te zijn.
- Probeer bij jezelf te achterhalen wat de reden is dat je zoveel op sociale media zit. Is het omdat je je verveelt, of is het misschien wat diepliggender? Het kan helpen om je gebruik inzichtelijk te maken voor jezelf.