Alcohol, drugs en roken
Alcohol
Best wat studenten drinken wel eens alcohol. Een klein deel daarvan drinkt helaas ook echt overmatig of wordt bestempeld als ‘zware drinker’. Ook af en toe iets drinken is ongezond maar vaak en veel drinken zorgt echt voor risico’s op de korte en lange termijn. Dat is niet alleen de kater de volgende dag maar ook de kans op meerdere ziekten.
Wat kan ik zelf doen?
- Ga eens na hoeveel je drinkt en hoeveel last je daar eigenlijk van hebt? Staat dit je eigenlijk tegen, maar dan een plan hoe je minder vaak en minder op een avond zou kunnen drinken.
- Ken je Ikpas al? IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Andere voordelen van minder drinken: je mentaal fitter voelen, afvallen en beter ‘’nee leren zeggen. Mee doen of meer informatie: Home – IkPas
Wil je graag meer informatie of hulp bij het verminderen van je alcoholgebruik?
Brijder is er voor je als je vragen hebt, je zorgen maakt over je eigen gebruik of dat van iemand anders. Of als je advies wilt.. Bel ze op 088 358 39 10 of stel je vraag online. Je kunt gratis en anoniem contact met ons Brijder opnemen. Misschien kunnen zij je vraag direct beantwoorden, soms maakt een preventiedeskundige een afspraak om jouw situatie te bespreken.
Drugs
Het nemen van drugs maar ook het gebruik van medicijnen die je niet nodig hebt, kan echt schadelijk zijn. Sommige studenten experimenteren hiermee. Dat is niet zonder risico’s.
We gaan er natuurlijk niet over of je wel of niet drugs wil gebruiken. Drugsgebruik brengt altijd risico’s met zich mee. Als je geen risico wil lopen, gebruik dan niet. Ben je al bekend met de volgende informatie:
- Lees je goed in om je kennis te vergroten en de risico’s van drugsgebruik te verkleinen. Op Drugsinfo.nl en Drugsinfo | drugsinfoteam.nl hier is laagdrempelige en betrouwbare informatie terug te vinden. Het is bijvoorbeeld gevaarlijk om teveel water te drinken bij het gebruik van XTC hierdoor kan je een watervergiftiging krijgen. Op Vraag & Antwoord | drugsinfoteam.nl beantwoorden we vragen van consumenten en kan je vragen teruglezen en (anoniem) stellen.
- Zorg dat er iemand bij is die nuchter is (bij gebruik van psychedelica of andere middelen) die kan tripsitten Wat is een tripsitter? – Jellinek.
- Heb jij tijdens een feestje drugs gebruikt en daarna klachten gekregen die niet over gaan of waar je je zorgen over maakt? Via het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs kun je uitleg en advies krijgen van een deskundige en/of arts van Brijder. Het spreekuur is gratis en er is geen verwijzing nodig. Je kunt bellen naar: 088 – 358 29 40 Of een gesprek aanvragen op: brijder.nl/preventie/medischspreekuur-partydrugs (ook voor meer informatie kan je hier terecht)
- Elke werkdag tussen 13:00 en 17:00 kan je chatten met een preventiedeskundige op brijder.nl De chat is een samenwerking tussen meerdere verslavingszorginstellingen, hierdoor kan het voorkomen dat je chat met iemand die niet bij Brijder werkt.
- Ben jij van plan drugs te gaan gebruiken. Laat je drugs dan tijdig testen op een Testservice Drugs laten testen | Preventie en voorlichting – Brijder
Wie kan mij helpen?
- Brijder is er voor je als je vragen hebt, je zorgen maakt over je eigen gebruik of dat van iemand anders. Of als je advies wilt.. Bel ze op 088 358 39 10 of stel je vraag online. Je kunt gratis en anoniem contact met ons Brijder opnemen. Misschien kunnen zij je vraag direct beantwoorden, soms maakt een preventiedeskundige een afspraak om jouw situatie te bespreken.
Roken
Je weet vast dat roken ongezond is. Het zorgt op korte termijn voor een slechte conditie (en adem) maar op lange termijn zijn er veel grotere gezondheidsrisico’s.
Zou je liever willen stoppen met roken? Dit kan je zelf doen:
- Voor vragen over stoppen met roken, bel met de gratis Stoplijn: 0800-1995. Een ander voorbeeld is de website nl. Daar vindt u praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven.
- Ook stoppen met vapen is een gezonde keuze. Maar stoppen kan ook lastig zijn, net als stoppen met roken. Dat komt omdat er in vapes meestal nicotine zit. Hoe stop je met vapen? Op deze pagina geven we tips: Stoppen met vapen (e-smoken) – Ikstopnu
- Kijk wat je nog meer kan doen: Hulp bij stoppen met roken, hier kun je terecht (kwf.nl)
- Stoppen met roken – GGD Hollands Midden (ggdhm.nl)
Heb je hulp nodig?
- Wil je meer hulp bij het stoppen met roken? Bekijk dan welke hulp er is en vind een coach in de buurt Begeleiding door een stopcoach – stoppen met roken – Ikstopnu. Die helpt je voor, tijdens en na het stoppen. Je staat er niet alleen voor!
- Kijk ook voor hulp van anderen op Hulp bij stoppen met roken, hier kun je terecht (kwf.nl)
- Brijder is een verslavingsinstelling maar helpt ook gewoon als je zorgen maakt, laagdrempelige hulp wil of gewoon meer informatie. Bel ze op 088 358 39 10 voor een afspraak.